Jakten på den perfekta organisationen


Känner du igen följande konversation:

’Hur är det på jobbet?’

’Jodå det är väl bra…men… vi är mitt uppe i en omorganisation…’


Underförstått blir då svaret, att just nu kan vi inte göra så mycket mer än att vänta…vänta på att ’allt är klart’, dvs de nyritade rutorna är klara, chefer rekryterade, alla har fått sin nya roll, som kan vara mer eller mindre förändrad, att processer och system är uppdaterade etc.. Sen kan vi börja jobba så smått igen; att hitta nya kollegiala relationer, att jobba med nya arbetsuppgifter, nya kunder eller leverantörer, att producera och leverera. I bästa fall tar det 3 månader, i värsta fall 1 år eller mer.


Tempot och produktiviteten går oundvikligen ner så fort en omorganisation har annonserats. Istället för att diskutera arbetsuppgifterna spekulerar vi om vem som hamnar var och hur det ska bli.


Varför gör vi omorganisationer? Min analys är att det är för att lösa verksamhetsproblem. Problem som vi ofta skulle kunna lösa med en ordentlig analys och sedan genom verksamhetsutveckling, såsom förändringar i processer, roller eller positionsbeskrivningar, utbildning, teambuilding, systemförbättringar och kanske genom att flytta på en eller annan individ som inte fungerar optimalt. Genom att göra dessa justeringar så slipper vi att ändra på sådant som fungerar och vi slipper då ett stort tapp i produktivitet.


Det tar tid att bygga nätverk, få teamkänsla, hitta sin nya roll och verkligen börja leverera. Och när det äntligen har skett så är det ofta dags för…nästa omorganisation…😊!

Solum Consulting AB  |  contact@solumconsulting.com

Stora Åvägen 21, 436 34 Askim